Progresul profesional – un subiect rar discutat intre angajat si manager

February 9th, 2018

Human Invest, impreuna cu Hipo.ro au realizat in perioada septembrie – noiembrie 2017 sondajul “Perceptiile despre self-leadership ale angajatilor romani”, cu scopul de a oferi perspective actualizate asupra relatiei manager-subordonat in companiile din Romania. Din totalul de 609 respondenti, 57,4% sunt specialisti fara pozitie manageriala, iar 38% au intre 10-20 de ani experienta pe piata fortei de munca.

Self-Leadershipul include mentalitatea si abilitatile necesare pentru a obtine lucrurile de care o persoana are nevoie pentru a reusi. Img 1

Sursa: Sondajul „Perceptiile despre self-leadership ale angajatilor romani” – Human Invest & Hipo.ro

Stabilirea obiectivelor

Negocierea obiectivelor este rar, foarte rar sau aproape niciodata negociata cu managerul atunci cand obiectivul nu pare abordabil sau potrivit. Cu toate acestea, sondajul arata ca 29% dintre respondentii aflati in pozitii manageriale tind sa isi negocieze obiectivele intr-o masura mai mare decat contribuitorii individuali, care inregistreaza un procent de 18%. Mai mult decat atat, intelegerea obiectivelor reprezinta principalul indicator relevant pentru gradul de initiativa si responsabilitate, insa doar 1 din 3 angajati cer informatii suplimentare pentru un obiectiv lipsit de claritate.Img-6

Sursa: Sondajul „Perceptiile despre self-leadership ale angajatilor romani” – Human Invest & Hipo.ro

Modalitatea prin care pot fi discutate cu managerul aceste preocupari ale angajatilor este reprezentata de conversatiile Unu la Unu, care ar trebui realizate periodic, cu scopul de a construi un parteneriat solid pentru performanta. Sondajul arata ca un procent semnificativ din numarul total de respondenti (40,72%) initiaza rar, foarte rar sau aproape niciodata conversatii Unu la Unu cu managerul pentru a-si comunica nevoile si pentru a-si impartasi reusitele, comportament intalnit mai des in randul specialistilor (50,29%) decat in cel al managerilor (27,80%)

“Intalnirea Unu-la-Unu este probabil procesul esential de leadership al unui manager. Totusi, initierea intalnirilor Unu-la-Unu, pregatirea si conducerea lor sunt in responsabilitatea subordonatului, pentru ca scopul lor este de a-i oferi managerului ocazia de a-si sustine membrii echipei printr-un stil de leadership potrivit nevoilor acestora. Cred ca unul din principalele motive pentru care multi angajati – manageri sau nu – initiaza rar intalnirile Unu-la-Unu este pentru ca nu li se spune ca asta este responsabilitatea lor. Managerii nu au timp, nu vor sau nu stiu sa le tina, subordonatii le initiaza cu dificultate, astfel devin sporadice si putin relevante in multe companii.”, spune Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest & Blanchard International Romania.

Diagnoza

Diagnoza corecta a nivelului de competenta si angajament si identificarea aspectelor de care are nevoie fiecare pentru a ajunge cat mai repede la stadiul de profesionist independent reprezinta un aspect cheie al procesului de self-leadership. Performanta profesionala poate avea de suferit daca angajatul nu stie cum sa ceara lucrurile de care are nevoie, la momentul oportun.

Img-3

Sursa: Sondajul „Perceptiile despre self-leadership ale angajatilor romani” – Human Invest & Hipo.ro

Cand vine vorba de experienta si abilitatile necesare locului de munca, angajatii romani au retineri in a-si exprima lipsurile. 1 din 4 angajati romani recunoaste rar, foarte rar sau aproape niciodata cand nu are competenta necesara pentru a-si atinge obiectivele.

“In echipa Hipo.ro credem ca schimbarea jobului nu este intotdeauna cea mai buna optiune pentru a-ti dezvolta cariera. Uneori oportunitatea cea mai mare ti-o ofera jobul curent, iar puterea de a schimba ce nu iti place sta si la tine ca angajat. Din aceasta perspectiva am gasit studiul despre Self Leadership initiat de Human Invest ca fiind extrem de relevant si am hotarat sa ne alaturam acestui proiect. Relatia cu managerul direct are un impact mare asupra satisfactiei pe care ti-o ofera locul de munca, iar ea poate fi influentata puternic de angajat, nu doar de manager. Comportamentele analizate de acest studiu functioneaza ca o harta pe care o putem folosi pentru a construi un ghid de relatie matura cu managerul nostru.”, declara Dragos Gheban, Managing Partner Catalyst.

Potrivirea

Potrivirea reprezinta a treia abilitate de selft-leadership, care consta in cererea proactiva de directionare si incurajare din partea managerului. Conform rezultatelor obtinute in urma sondajului, 1 din 2 angajati cauta resurse care sa ii ajute sa isi atinga obiectivele, iar in momente de dificultate 31,86% dintre angajatii respondenti ii cer managerului directionare aproape de fiecare data.

In ceea ce priveste nivelul de frustrare acumulat, un procent semnificativ din numarul total de angajati (40,56%) au declarat ca ii spun managerului rar, foarte rar sau aproape niciodata care ar fi lucrurile de care ar avea nevoie pentru a-si reduce nivelul de stres, acest lucru fiind cauzat de lipsa increderii in comunicare.

Img-7

Sursa: Sondajul „Perceptiile despre self-leadership ale angajatilor romani” – Human Invest & Hipo.ro

Putem concluziona ca unul din elementele indispensabile dezvoltarii profesionale este comunicarea. Asadar, atunci cand angajatii capata atitudinea potrivita pentru self-leadership, organizatia are de castigat in productivitate, retentie, profit si inovatie. Iar partea si mai buna este ca toate aceste lucruri pot fi imbunatatite si dezvoltate.

Recent Posts